Precisiegereedschap IMG 0128

Inbraken gericht op precisie gereedschappen

Het is algemeen bekend dat koperdieven voor een hoop ellende zorgen. Uit onderzoek blijkt echter dat dieven het niet alleen op koper hebben gemunt. Ook het aantal diefstallen van hardstalen precisiegereedschappen bij zowel metaalbedrijven als machinefabrikanten neemt toe.

Vooral bedrijfsgebouwen in de metaalindustrie zijn een interessant doelwit, waarbij het de criminelen vooral om kostbare hardmetalen precisiegereedschappen te doen is. Het aantal inbraken is fors toegenomen vanaf het derde kwartaal van 2015. De werkwijze is steeds identiek. Op grond van onze bevindingen hebben wij geconstateerd dat er een dievenbende actief is.

Aangezien hardmetalen precisiegereedschappen duur zijn en de schade aan het pand substantieel kan zijn, kan een dergelijke schade tot meerdere tonnen oplopen. Bovendien kan een bedrijf door inbraak tijdelijk buiten bedrijf zijn, wat klanten kan kosten. Daarom is het belangrijk dat meeneem beperkende maatregelen worden geïnstalleerd en dat alle gebouwen worden beveiligd met een goed anti-inbraaksysteem. De inbraakinstallatie moet natuurlijk wel in verbinding staan met een meldcentrale en afgestemd zijn op het risico.

Wat je nog meer kan doen? Heel veel. Wat dacht u onder andere van:

  • Voorzie alle deuren en ramen van goed hang- en sluitwerk
  • Zorg voor goede verlichting rondom het pand
  • Plaats goede camera’s
  • Zorg ervoor dat inbrekers niet naar binnen kunnen klimmen
  • Sla kostbare gereedschappen apart op, eventueel in een afgeschermde kamer, aangevuld met een mistgenerator
  • Let goed op wie je binnen laat; mogelijk zijn toeleveranciers betrokken bij de inbraken.

Natuurlijk komt een van onze risico-inspecteurs graag langs voor een passend, onafhankelijk advies.