TL Armatuur Brandveilige Stal

Tips voor brandveilige stal

De wetgeving is vooral gericht op het voorkomen van menselijke slachtoffers en vrijwel niet op het beperken of voorkomen van materiƫle schade, terwijl dat juist in stallen zo belangrijk is. Want ook met een beetje brand ademen dieren rook in en zullen ze naar de slacht moeten. Beter dan brand in een stal beperken, is helemaal geen brand in een stal hebben. Daarom publiceren wij van tijd tot tijd tips om brand in een stal te voorkomen.

In vrijwel alle oude varkensstallen kom je lampen met een IP65-afdichting tegen. Dit zijn lampen die volgens de norm veilig zijn. Waar echter geen rekening mee gehouden wordt, is dat boeren veelal met water spuiten om varkensstallen schoon te maken. Hierbij raken rubbers en armaturen beschadigd. Door deze beschadiging kunnen ammoniakdampen de armaturen inwendig aantasten, waardoor overgangsweerstanden kunnen ontstaan. Deze overgangsweerstanden kunnen leiden tot een brand. Met het oog op de brandbare zaken in een stal zal dit veelal leiden tot het verlies van de betreffende stal. Ter voorkoming van deze situatie adviseren wij de betreffende lampen geleidelijk aan te vervangen door lampen van het type IP67. Deze zijn ammoniakbestendig. Defecte armaturen of TL-buizen moeten uiteraard direct vervangen worden.