Halogeen Verlichting

Tips voor gebruik halogeen verlichting

Er zijn best veel bedrijven, instellingen en woongebouwen die nog steeds gebruik maken van halogeen verlichting. Halogeen verlichting heeft echter het kenmerk dat het warm wordt. De temperatuur kan namelijk oplopen tot wel 300° Celsius. Omdat standaard bekabeling niet gedurende langere tijd bestand is tegen hoge temperaturen zal je, als je halogeen verlichting hebt, altijd gebruik moeten maken van hittebestendige bekabeling (halogeen vrije kabel). Daarnaast mogen er geen materialen, zoals de kabel of het isolatiemateriaal, op de halogeen lamp liggen. Als het plafond is geïsoleerd met kunststof isolatiemateriaal, dan adviseren wij met klem geen gebruik te maken van halogeen verlichting omdat de temperatuur van de halogeenverlichting hoger kan zijn dan de smelttemperatuur van het isolatiemateriaal. Dit is bijvoorbeeld het geval bij SIP gevels.

Als hout langdurig wordt blootgesteld aan temperaturen van 300° Celsius, dan kan ook in het hout brand ontstaan, namelijk door pyrolyse. Bekijk de foto’s hiernaast maar eens. Foto links toont een kabel die niet geschikt is voor halogeenverlichting: de kabel vliegt bijna in brand. Foto onder toont een verkleuring door de hoge temperatuur van de lamp. Het hout kan uiteindelijk in brand vliegen.

Daarom is het beter de halogeen verlichting te vervangen door verlichting die minder heet wordt. Bijvoorbeeld door LED-verlichting. De kans op brand in een goede LED-lamp is aanzienlijk kleiner, maar het is wel van belang om een goede LED-lamp aan te schaffen. In een eerdere nieuwsbrief zijn we uitgebreid ingegaan op dit onderwerp. Nog even nalezen? Klik hier maar eens.