Laden Elektrische Auto

Laadpalen in gesloten parkeerkelders

Er komen steeds meer laadmogelijkheden voor elektrische auto’s in ondergrondse parkeergarages. Daar zijn risico’s aan verbonden aangezien elektrische auto’s ook tijdens het laden in brand kunnen raken. Deze risico’s ontstaan door de lithium accu. Als de batterij van de elektrische auto bij brand betrokken raakt, kan de branduitbreiding zeer snel plaatsvinden. De brand zal bovendien niet eenvoudig te blussen zijn, waardoor de draagconstructie van het gebouw zwaar kan worden beschadigd.

Collega Ronald Koster heeft, samen met een aantal andere experts, op uitnodiging van BNNVARA een aantal ondergrondse parkeergarages bezocht en zijn visie gegeven op de problematiek. Zie hier de tv-uitzending van Kassa. Op grond van onder andere de bevindingen van de experts die bij het programma betrokken waren, heeft de brandweer recentelijk een publicatie gelanceerd waarbij wordt aangegeven dat het risico van elektrische auto’s in parkeerkelders wordt onderkend. Dit is een eerste stap in de goede richting, want het laat maar weer eens zien dat een brand in een elektrisch voertuig moeilijk kan worden geblust. En als dit gebeurt in een parkeerkelder, dan kunnen de gevolgen zeer groot zijn. Lees het artikel via onderstaande link maar eens: https://www.brandweer.nl/brandweernederland/nieuws/2020/advies-laadvoorzieningen-parkeergarage

Whitepaper

Ook Burghgraef van Tiel & Partners heeft een whitepaper geschreven. Deze whitepaper geeft meer sturing op deze materie. Benieuwd? Download hier de whitepaper.