Zonnepanelen Grote Testdag

De Grote Testdag december 2020

Vanwege corona hebben we de Grote Testdag moeten uitstellen. De dag vindt nu plaats op 16, 17 of 18 december. IJs en weder dienende natuurlijk, want we kunnen er geen regen, halen of storm bij gebruiken. Wat gebeurt er die dag? Dan gaan we bij Troned in Enschede vier zonnepanelen in brand steken. Serieus. Als blijkt dat het isolatiemateriaal hierbij niet beschadigt, kunnen we stellen dat een brand in de PV-installatie, niet meer zal doorslaan naar het isolatiemateriaal. Bovendien is een dak voorzien van brandwerende coating volledig bestand tegen fouten van dakdekkers. Mooi, want wist u dat circa 5% van de branden, waaronder een van de grootste branden van dit jaar, veroorzaakt is door een dakdekker? Het aantal branden dat is veroorzaakt door zonnepanelen is overigens vele malen lager. Er zijn geen exacte cijfers bekend, maar wij weten dat dit minder is dan 0,01%. Met andere woorden: we maken een dak met polystyreen/polyurethaan-isolatie waarop PV-panelen zijn geïnstalleerd én waarop de coating is aangebracht brandveiliger dan een dak met hetzelfde isolatiemateriaal zonder PV-installaties. Maar dan moet er dus wel die coating op.

Lees ook ons artikel over de verzekerbaarheid van daken met polystyreen of polyurethaan-isolatie waarop zonnepanelen geïnstalleerd zijn maar eens. Wij adviseren u ook eens goed naar onze stappenplannen te kijken.