Grote Testdag Zonnepanelen Burghgraef Van Tiel & Partners

Geslaagde Grote Testdag

Afgelopen woensdag was een bijzondere dag. Tijdens de Grote Testdag op 16 december hebben we bij Troned in Enschede geprobeerd om een stalen dak voorzien van EPS-Se-isolatie (polystyreen) en PVC dakbedekking in brand te steken. Het mooie nieuws is: het is ons niet gelukt om dit dak in brand te krijgen. Het dak was namelijk voorzien van een brandwerende keramische coating die tussen de PV panelen en de dakbedekking was gespoten. De coating zorgt ervoor dat er geen interactie (brand dus) kan plaatsvinden tussen de PV panelen en de dakbedekking die voorzien is van EPS-Se-isolatie. Met andere woorden: een brand in de PV-panelen zal niet kunnen doorslaan naar het isolatiemateriaal en derhalve niet kunnen leiden tot een grote dakbrand.

Duurzaamheidstest wijst meer dan 50 jaar uit

De coating is op duurzaamheid getest en uit de testresultaten blijkt dat de coating een levensduur heeft van meer dan 50 jaar. Een niet belangrijk – maar wel leuk – detail: de weerbestendige coating gaat dus langer mee dan een gemiddeld zonnepaneel.

Ook interessant om te weten is dat de coating zowel over een PVC dak als over een dak voorzien van bitumen dakbedekking kan worden gespoten. Door deze coating op daken aan te brengen krijgen we de veiligste daken van de wereld, althans als je het ‘van bovenaf’ beredeneerd. Niet alleen PV panelen, maar ook vuurpijlen en dakdekkers met open vuur zullen geen grote brand meer kunnen veroorzaken als het vuur of de vuurpijl in contact komt met het dak. Maar dat geldt alleen als dat dak is voorzien van de brandwerende, keramische coating. Dit gaat bovendien uitsluitend op als een brand van bovenaf of van buitenaf komt. Nu komt er overigens best wel wat brand van bovenaf. Circa 5% van de branden, waaronder een van de grootste branden van dit jaar, wordt namelijk veroorzaakt door fouten van dakdekkers. Het aantal branden dat wordt veroorzaakt door zonnepanelen daarentegen is vele malen lager. Er zijn geen exacte cijfers bekend, maar wij weten dat dit minder is dan 0,005%.

Conclusie

Conclusie van deze Grote Testdag: we maken een stalen dak met polystyreen of polyurethaan-isolatie waarop PV-panelen zijn geïnstalleerd én waarop de brandwerende, keramische, weerbestendige coating is aangebracht brandveiliger dan een dak met hetzelfde isolatiemateriaal zonder PV-installaties.

“Er zouden ook nog goede testen moeten worden ontwikkeld, waarbij de combinatie van het type dak en de brandbaarheid van de panelen wordt getest”, aldus Jurjen Burghgraef. “Tot nu toe hebben we uitsluitend de vliegvuurtest kunnen uitvoeren en dit is geen representatieve test voor een dakbrand waarbij een PV paneel is betrokken. In deze test is weliswaar een praktijksituatie nagebootst, maar de brand is minder heftig geweest, omdat de vuurlast van een PV paneel groter is dan de vuurlast die wordt gebruikt bij de vliegvuurtest.”

Meer tests

Waar we nu overigens nog aan werken is de ontwikkeling van een soortgelijke test met een extra gecoat, brandwerend doek en een test met een volledig onbrandbaar zonnepaneel. Ook daar zien wij al goede ontwikkelingen. Hopelijk kunnen wij daar snel wat meer over melden.

Stappenplannen

Kent u de twee stappenplannen van Burghgraef van Tiel & Partners al waarin staat hoe zonnepanelen geïnstalleerd zouden moeten worden? Als hieraan voldaan wordt kunnen we de situatie aanzienlijk verbeteren. De twee stappenplannen kunnen hieronder gedownload worden. En lees voor de volledigheid ook onze visie maar eens over de verzekerbaarheid van daken met polystyreen of polyurethaan-isolatie waarop zonnepanelen geïnstalleerd zijn.

Stappenplan Burghraef van Tiel zonnepanelen op brandbare daken

Stappenplan Burghgraef van Tiel zonnepanelen op woningen