Zonnepanelen

Zijn daken met zonnepanelen wel of niet te verzekeren?

Het wordt steeds lastiger om panden voorzien van daken met polystyreen of polyurethaan-isolatie waarop zonnepanelen geïnstalleerd zijn te verzekeren. Maar is het wel terecht dat dit soort panden onverzekerd raken?

Laten we eens teruggaan naar de roots van het verzekeren. Een verzekering is gebaseerd op de formule: kans dat er brand uitbreekt keer de omvang van een schade. Als je kijkt naar zonnepanelen, dan moeten we constateren dat de kans dat een zonnepaneel in brand raakt niet groot is. Maar we kunnen het ook niet uitsluiten. En als het mis gaat, dan gaat het ook goed mis.

Voor verzekeraars is dat op dit moment de druppel die de emmer doet overlopen. Hierbij speelt ook mee dat veel zonnestroominstallaties niet zijn geplaatst conform de normeringen wat de angst die verzekeraars hebben alleen maar meer voedt. Dus wat gebeurt er? Als de belangen te groot worden, dan gaat men in de zekere-modus-stand. En dat is: afkoppelen.

Onze visie

Wat onze visie is? Burghgraef van Tiel & Partners is van mening dat zonnepanelen conform de norm moeten worden geïnstalleerd en bovendien gecontroleerd moeten worden door middel van een onafhankelijke controle. Dit controleren dient te gebeuren met Scope 12, een door de stichting SCIOS ontwikkelde inspectie, specifiek gericht op het inspecteren van zonnestroominstallaties. Er komen gelukkig steeds meer gecertificeerde inspecteurs op de markt en een update van Scope 12, waarin ook de IV curve meting wordt meegenomen, komt vermoedelijk medio 2021.

Daarnaast werken ook de installateurs aan een beter kwaliteitssysteem. Ook dit is positief. Maar kijken we naar de oude installaties, dan zullen we toch de situatie moeten verbeteren. Belangrijk hierbij is dat kabels in een kabelgoot komen te liggen, dat connectoren vrij van het dak komen te hangen en dat connectoren van hetzelfde merk of die een type verklaring hebben bij elkaar worden geplaatst. Als we hier aan voldoen, dan kunnen we de situatie aanzienlijk verbeteren.

Maar los hiervan hebben we nog steeds te maken met polystyreen isolatie op het dak. Ook daar hebben wij een oplossing voor, namelijk een brandwerende coating op de isolatie. Deze coating wordt binnenkort, namelijk – ijs en weder dienende – op 16, 17 of 18 december, getest op een dak dat vergelijkbaar is met het stadiondak van Thialf. Thialf is namelijk een van de risico’s waarbij verzekeraars hebben aangegeven niet te willen verzekeren, zolang de zonnepanelen op het dak liggen. Thialf staat echter niet op zichzelf, want er zijn tal van dit soort voorbeelden te bedenken.

Wij adviseren u eens goed naar bijgevoegde stappenplannen te kijken.