skip to Main Content

Zonnepanelen: zo stuurt je verzekeraar je niet het dak op

André van Lente interviewt Jurjen Burghgraef over de problemen maar vooral ook de mogelijkheden die hij ziet om verduurzaming te verzekeren.

Zonnepanelen

Als ondernemer met oog voor het milieu en de energierekening op de lange termijn, wil je graag verduurzamen. Dan zijn die zonnepanelen geen verkeerd idee. Toch denken verzekeraars daar anders over. Want waar jij als ondernemer het liefst je dak vult om je bedrijf te voorzien van energie, willen verzekeraars daar hun handen niet aan branden. Brand maar ook dakconstructies weren verzekeraars om de risico’s op die daken te dekken. Resultaat: een spagaat tussen verduurzamen en verzekeren. Jurjen Burghgraef van Burghgraef van Tiel & Partners is risicodeskundige en autoriteit in zijn vakgebied. Ook verzorgt hij opleidingen en wordt hij regelmatig gevraagd door de media. Ik sprak met hem over de problemen maar vooral ook de mogelijkheden die hij ziet om verduurzaming te verzekeren.

Verzekeren begint bij voorkomen

Jurjen en ik kennen elkaar al ‘even’. Inspecties voor gezamenlijke klanten, doen wij samen. En als ik een verdiepende vraag heb, toets ik mijn overwegingen gewoon bij Jurjen. We lopen al even mee. En delen ook eenzelfde visie. Verzekeren begint bij voorkomen. Preventie dus. En dat begint met een inspectie. Hoe ziet de bedrijfsruimte eruit? Welke plekken vormen de risico’s? Struikel je over de verlengsnoeren, staan de pallets tegen de gevel, is er een aparte laadruimte voor de heftrucks? Het zijn zomaar een aantal vragen die wij ons, wandelend door een bedrijfsruimte, stellen. Want als je weet wat de risico’s zijn, kun je ze aanpakken. Een kind kan de was doen, zou je zeggen.

Koploper in brandbare isolatie

‘Zo eenvoudig is het helaas niet altijd’, zegt Jurjen. ‘Nederland is koploper in het gebruik van brandbare dakisolatie, met name polystyreen is veel toegepast. Als je kijkt op de wereldschaal, heeft Nederland veel daken geïsoleerd met dit type isolatiemateriaal. Het is licht en goedkoop, dat zijn zeker voordelen. Maar het kan ook, in combinatie met de dakbedekking en de lucht in de cannelures heel snel branden.’ Naast de isolatie is er nog een belangrijke factor: de zonnepanelen zelf.

Klik hier voor het hele artikel.

Back To Top
×Close search
Zoeken