skip to Main Content

Tegenwoordig worden zonnepanelen steeds vaker niet op, maar in gevels en daken geplaatst of geplakt. En dat is best risicovol. Ook zaken als energieopslag met behulp van lithiumbatterijen vormen een risico. We zagen deze trends van verre aankomen en waar we een paar jaar geleden nog over praatten, is inmiddels realiteit. De industrie gaat namelijk gewoon door met het plaatsen van zonnepanelen. Welke risico’s dit met zich meebrengt met het oog op de persoonlijke veiligheid en het brandgevaar? Daar weten wij alles van. Maar wat er gedaan moet worden opdat verzekeraars de risico’s willen accepteren, dat is in verzekeringstechnisch opzicht nog een forse uitdaging.

Het zijn echter vraagstukken die je niet voor je uit kunt schuiven want wij worden er dagelijks mee geconfronteerd. Hoe wij vinden dat bedrijven en adviseurs ermee om moeten gaan? In ieder geval zullen ze voorafgaand aan de plaatsing aan de bel moeten trekken en niet achteraf. Het plaatsen is specialistisch werk waar strikte regels voor gelden. Niet alleen vanuit de technische inspectie volgens scope12, de inspectie die door het bouwbesluit geëist wordt, maar ook vanuit verzekeringstechnisch oogpunt. Niemand zit immers op een onverzekerbaar risico te wachten en al helemaal niet op brand.

Brandbare gevels

De laatste tijd komen wij bij projecten waar soms de gehele gevel wordt bedekt met zonnepanelen. Hierdoor wordt het brandrisico echter ook verhoogd, waardoor – niet onbelangrijk – de gevel dan ook niet meer aan het uitgangspunt van het bouwbesluit voldoet. Veelal wordt namelijk voorgeschreven dat een gevel moet voldoen aan de brandklasse B, zoals bepaald volgens de NEN 13501-1. Echter, de zonnepanelen zijn niet getest conform deze norm. Er zijn wel panelen die een brandklasse A, B of C hebben, maar dit is een andere testmethode. Ook is de brandoverslag – overslag van verdieping naar verdieping – een belangrijk onderdeel van de inspectie.

Deze brandoverslag wordt bepaald met behulp van de NEN 6068. Een zonnepaneel heeft echter veelal een vrije ruimte aan de achterzijde. Als je een complete gevel uitvoert als zonnepaneelgevel, dan kan deze ruimte bij een brand ook functioneren als schoorsteen. In risicotechnisch opzicht is het wel mogelijk om gevels deels te voorzien van zonnepanelen, maar je moet er eerst wel goed over nadenken. Sterker nog, haal er een specialist bij die zowel op de hoogte is van de regelgeving als op de hoogte van de testnormeringen en de risico’s met betrekking tot zonnepanelen.

Back To Top
×Close search
Zoeken