Bij Klaverblad volgen momenteel zo’n 40 collega’s die te maken hebben met de acceptatie en beoordeling van verzekeringstechnische risico’s een incompanytraining bij Burghgraef van Tiel. De groep bestaat uit acceptanten van de afdelingen Agrarisch, MKB en Particulieren, aangevuld met medewerkers van de technische buitendienst en maatwerk-specialisten.
Huub Flipsen (59) is manager acceptatie zakelijk MKB bij Klaverblad en zit inmiddels 39 jaar in het verzekeringsvak. Als manager houdt hij zich onder meer bezig met de aansturing en ontwikkeling van de medewerkers in zijn teams, onder andere door teamcoaching en opleiding.
Huub: “We hebben bij Klaverblad al eens eerder een eendaagse training voor de medewerkers verzorgd die gegeven werd door Burghgraef van Tiel. Het is het enige bureau dat op dit niveau opleidingen voor risicodeskundigen verzorgt. Het is een specialist op eenzame hoogte.
Als onderlinge verzekeringsmaatschappij bekleden wij een unieke positie in de markt. Daar waar de markt veelal een strak acceptatiebeleid volgt waarop geen uitzonderingen mogelijk zijn, proberen wij nog met de klant mee te denken en oplossingen te creëren voor het risico dat men wenst te verzekeren. En dat doen we met een bijzonder servicegerichte instelling: offertes geven we binnen drie dagen af evenals de polis na ontvangst van het aanvraagformulier. Die flexibiliteit in acceptatie betekent echter ook dat iedere polis anders is en dat ieder risico apart bekeken wordt. Onze acceptanten zijn dan ook dagelijks bezig met de beoordeling van risico’s. Ze weten alles van acceptatie, veel over preventiemaatregelen, maar zijn niet altijd even goed op de hoogte van de technische ins en outs.
Daarom laten we onze mensen tijdens de training kennis maken met de technische aspecten van objecten die we ter verzekering krijgen aangeboden, zoals bijvoorbeeld het risico van de verschillende isolatiematerialen die gebruikt worden in gebouwen. Het is daarnaast voor onze mensen natuurlijk een hartstikke mooie kans om een hoogwaardige opleiding te volgen.”
Opleiding op maat
“De incompanytraining, die vanaf begin mei gegeven wordt en in december afgesloten wordt met een examen, behelst nagenoeg alle modules van de reguliere opleiding Risicodeskundige. Er zijn enkele uitzonderingen gemaakt waaronder scholen, want die hebben wij niet in onze portefeuille. In ruil daarvoor wordt er meer aandacht geschonken aan risico’s die ons wel raken, zoals de energietransitie. Dat is voor ons nu heel actueel en interessant. Tijdens de training krijgen wij direct uit de eerste hand informatie over mogelijke risico’s en beheersmaatregelen ten aanzien van bijvoorbeeld de opslag van energie, plaatsing van zonnepanelen en het gebruik van lithium-ionbatterijen.
De trainingen zijn heel interactief, want zowel Erik als Jurjen zoeken de dialoog op. Daardoor wordt de stof beter opgenomen en is zo’n lange dag minder vermoeiend en minder saai dan wanneer je alleen maar toehoorder bent. Beide heren zijn markante persoonlijkheden die met veel enthousiasme en passie kunnen vertellen over de situaties die zij meemaken. Omdat zij uit het vak komen, weten zij mee te denken en uit te leggen welke risico’s ons kunnen raken. Zij kunnen bovendien heel goed kennis overbrengen en maken veelvuldig gebruik van praktijkmateriaal, waaronder filmpjes en foto’s, om situaties te verduidelijken. Ook nemen zij regelmatig objecten en materialen mee, zodat we die ook van dichtbij kunnen bekijken. Daardoor weten wij veel over bijvoorbeeld isolatiematerialen en de brandbaarheid daarvan of over de risico’s van verwarmingsinstallaties in bijv. houtzagerijen. Doordat we inzicht hebben verkregen in dergelijke risico’s kijken we nu al met een andere blik naar verzekeringsaanvragen. Dat alleen al is dikke winst.
Alle acceptanten begrijpen de rapportage van de technische inspecteurs bovendien beter. Zij spreken nu de taal van techneuten, kunnen meedenken met de rapportage, risico’s beter inschatten en bedenken wat de consequenties zijn voor het object dat we moeten verzekeren. Ook dat is winst.”
Investering
Medewerkers moeten zich kunnen ontwikkelen en kennis kunnen opdoen. Als werkgever moet je ook in dat opzicht van toegevoegde waarde zijn. Klaverblad is bereid om in zijn mensen te investeren. We starten op de trainingsdag om 13.30 uur met een warme lunch en eindigen de dag om 20.00 uur. De kosten zijn voor rekening van Klaverblad evenals de tijd tussen 13.30 en 17.00 uur. Daarnaast vraagt het bedrijf aan de cursisten om een investering in hun ontwikkeling te doen in de vorm van eigen tijd tussen 17.00 en 20.00 uur.
“Een dergelijke constructie is niet ongebruikelijk bij Klaverblad, maar dit is wel een van de grootste trajecten die wij op technisch gebied doen. En collega’s vinden het prima. Het certificaat brengt zoveel waarde met zich mee. Het staat bovendien goed op een cv en betaalt zich zeker uit. Dat meen ik oprecht. Het volgen van de opleiding is voor iedereen dan ook een absolute plus.
Straks is het aan ons om zorg te dragen voor een actieve herinnering. Bijvoorbeeld door het herhalen van de stof tijdens een terugkomdag. Want we zullen de kennis wel levend moeten houden.”