skip to Main Content

Op 1 juni jl. is Jurgen Smits als risico-inspecteur toegetreden tot het team van Burghgraef van Tiel. Na 15 jaar werken als commercieel medewerker MKB bij Timmermans Verzekeringen was dit een hele mooie vervolgstap in zijn carrière.

Jurgen had op jonge leeftijd al interesse in techniek. Daarom koos hij voor de VMBO opleiding Elektrotechniek, gevolgd door Bank- en verzekeringswezen in Breda. Na het succesvol afronden van zijn opleidingen ging Jurgen gelijk aan het werk bij Intermediair Mathe Kuijpers in Noordhoek. Hij vervulde daar de rol van commercieel medewerker binnen- en buitendienst en heeft het vak gaandeweg goed leren kennen. De afgelopen vijftien jaar is Jurgen werkzaam geweest bij Timmermans Verzekeringen in Oosterhout, waar hij zich vooral bezighield met de zakelijke relaties van het bedrijf. Alhoewel deze baan hem erg goed beviel, miste hij toch het praktische werken. Daarom sloot Jurgen zich drie jaar geleden aan bij de vrijwillige brandweer, waar hij zijn passie voor techniek en kennis van brand(schade) verder ontwikkelde. Tijdens zijn opleiding tot brandweerman werd hem veel duidelijk; de combinatie van techniek en toepassing van zijn kennis paste helemaal in zijn straatje. Deze combinatie wilde hij ook graag terug zien in zijn dagelijkse werkzaamheden. Bij Burghgraef van Tiel komt deze wens goed tot zijn recht.

Inmiddels is Jurgen bijna een half jaar werkzaam als risico-inspecteur. Hij inspecteert gebouwen in opdracht van verzekeraars en schrijft dan een rapportage over het risico op schade. Daarnaast geeft hij advies over schadepreventie. Op basis van de rapportage van Jurgen kunnen verzekeraars- en volmachten besluiten of zij een risico willen accepteren of continueren en zo ja, onder welke condities en voorwaarden. Jurgen: “Eigenlijk zijn wij de ogen van de verzekeraar. We mogen voor verzekeraars in heel veel keukens kijken. Het is heel bijzonder om overal zo ontvangen te worden en alles te weten te komen van een bedrijf. Het leukste vind ik dat je met de adviezen die je geeft actief bij kan dragen aan schadepreventie.”

Het werk van een risico-inspecteur is erg divers. De markt is breed en ontwikkelt zich heel snel, en het is belangrijk om van die ontwikkelingen op de hoogte te zijn. Er ontstaan regelmatig nieuwe risico’s door ontwikkelingen en daar moet op worden ingespeeld met preventieve oplossingen en maatregelen. Je moet dus altijd blijven leren. Jurgen: “Dat je nooit uitgeleerd bent in deze branche, vind ik juist heel leuk. Ik hoef me hier geen dag te vervelen. Ik heb er heel bewust voor gekozen om nu te wisselen van baan, wetende dat ik het werk van risico-inspecteur tot aan mijn pensioen wil blijven doen. Ik haal er enorm veel plezier uit en dat zie ik als een voorrecht. Het is bijzonder om de kans te krijgen om werk te doen dat je écht leuk vindt. Mijn enthousiasme zie ik ook terug bij mijn collega’s. Hoewel we elkaar niet vaak zien en zelfstandig werken, zijn we echt een team.”

Back To Top
×Close search
Zoeken