skip to Main Content

Al 25 jaar bekleedt Sofie Temmerman diverse technische en commerciële functies bij grote makelaars en verzekeraars. Kroon op haar werk is het opzetten van een Europees kantoor voor de internationale, in Engeland gevestigde Mithras Underwriting Europe Srl. Het Brusselse kantoor had een vliegende start: binnen vier maanden sloot het zijn eerste polis af. Nu, vijf jaar later, telt het kantoor negen mensen, stuurt het de Londense vestiging aan en verzorgt het diverse staffuncties voor Londen, waaronder de aansturing van advocaten en de financiële administratie.

Mithras is een Lloyds coverholder en gespecialiseerd in alles wat niet leven is, zoals brand- en bedrijfsschade, cyber, werkgevers-, beroeps- en bestuurdersaansprakelijkheid. Sofie: “Het grootste product is brand. Omdat Lloyds nu eenmaal anders naar risico’s kijkt dan wij vond ik het belangrijk om onze mensen goed op te leiden. Zij behoren te weten hoe je risico’s moet analyseren, hoe je risico-inspectierapporten moet interpreteren en hoe je een risico beheersbaar maakt. Een bedrijf als Burghgraef van Tiel kennen we echter niet in België, maar het risico-inspectiebureau heeft ook buiten Nederland een goede naam. Zij maken schitterende rapporten die qua opbouw en procesomschrijving veel gelijkenis vertonen met ons underwritingsysteem.

Vorig jaar al hebben ze op mijn verzoek een training verzorgd. Dat was echter voor alleen de Belgische acceptanten en underwriters. Omdat ook acht collega’s uit Londen wilden aanhaken heeft Burghgraef van Tiel een maatwerk training in het Engels ontwikkeld, bestaande uit de modules die gaan over de risico’s die wij verzekeren. De docenten praten vanuit eigen ervaring en weten hun kennis goed over te brengen, maar het zijn vooral de expertise en het gemak waarmee je vragen kan stellen en feedback krijgt, die deze training zo bijzonder maken. Soms zijn bouwconstructies, zoals sandwichpanelen, in België anders dan die in Frankrijk. Het mooie is dat dergelijke zaken ook tijdens de training ter sprake kwamen, want wat Mithras doet is niet eenvoudig.”

Moeilijk te verzekeren risico’s

Mithras doet met name de moeilijkere risico’s zoals de voedingsindustrie, hout, bedrijfsverzamelgebouwen, lege gebouwen, grote opslag en diepvrieshuizen. Waar anderen voorzichtig zijn of het risico niet eens willen verzekeren, doet Mithras dat juist wel. Risico’s worden geïnspecteerd en voor ons was het belangrijk dat onze mensen begrijpen hoe ze inspectierapporten moeten lezen. Er werden veel vragen gesteld, waardoor de training heel interactief was. Ook werden er enkele ingewikkelde rapporten besproken waar Mithras zelf 100% risicodrager op is. Het samen doorlopen van die rapporten bleek heel leerzaam, want ook vanuit de risicodragers werden vragen gesteld waardoor het voor de acceptanten en underwriters duidelijk werd wat hun bezorgdheden zijn.

Meerwaarde voor cursisten

“De training was op ons verzoek geconcentreerd rond bepaalde activiteiten, waaronder constructies, isolatiematerialen en zonnepanelen. Zo werd ons aan de hand van foto’s uitgelegd hoe een zonnepanelenpark op een dak behoort te worden aangelegd. Aan de hand van schadefoto’s werd uitgelegd in welke situaties welke preventiemaatregelen de beste zijn. Heel erg leerzaam.

Als het aan mij ligt stopt het niet bij deze incompany training. Vanuit onze regelgeving moeten experts namelijk minimaal 15 uur per jaar besteden aan opleiding. De volgende training zal wellicht meer gericht zijn op nieuwe energie, waaronder batterijenopslag, zonnepanelen en varkensstallen. Wat we ook doen, we zullen onze kennis regelmatig moeten bijwerken, want als collega’s een jaar verder zijn en nieuwe dossiers hebben gedaan, zijn er ongetwijfeld nieuwe vragen ontstaan. Daarom krijgt deze training zeker een vervolg.”

Back To Top
×Close search
Zoeken